HOME ART TRADE EXCHANGE BANNER TUTOBIES

Tutorial : Crop Image Jadi Bulat (Photoshop)


Assalammualaikum..Teringin nak crop image jadi bulat macam dekat atas ini??Jom buat..(:
Buka photoshop korang...Kalau tak ada, pergi download sekarang..Yang saya guna ini, photoshop cs3..
-
-
Click File-->Open (open image yang korang nak crop tuh)
-
Clik "icon" yang saya click tuh and then,click "elliptical marquee tool".
-
Buat bulatan dekat gambar yang nak dicrop..Then,right click and click "layer via cut".
-
Nanti dia akan jadi macam dekat bawah ini...then,click dekat background..Tak faham..tengok gambar dekat bawah ini.
-
Click yang saya petakkan merah tuh untuk delete background yang berlebihan selepas dicrop.
-
Akan jadi macam bawah ini..Korang adjustlah nak size macam mana.
-
Click icon "arrow" yang saya petakkan merah itu..Then akan keluar satu benda,click "apply".
-
Click "file" then click "save as".
-
Setkan image itu kepada "png"
-
Siap!!
Hati ini tetap nak buat tutorial walaupun tahu tak pandai nak explainkan..jadi penerangan yang saya buat memang hancurs..Hope fahamlah..^^ 


Thank you for visit my blog

15 comments:

  1. wah tuturial yang berguna..boleh cuba nanti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..thanks yer..(: harap membantu..

      Delete
  2. menarik... boleh cuba nanti...^_^

    ReplyDelete
  3. kalau guna photoscape macam mane plk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..belum kaji lagi..in shaa Allah nanti kalau saya tahu..saya buat tutorialnya..(:

      Delete
  4. fail la bab edit2 gambo ni..tak reti langsung...bagus tuto ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah dulu..in syaa Allah lama-lama nanti pandailah..anyway,thanks yer..

      Delete
  5. x jadi...sedihnya...kina gune cs5..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jadi?? Hmm..macam mana nak tolong erk. Nanti saya try buat tutorial untuk photoshop cs5.. In Shaa Allah kalau photoshop tuh tak buat hal..cuz lama tak guna..(:

      Delete
  6. Ohh senang je nak buat bulat ye. Ok nt nk try :)

    ReplyDelete
  7. Doodle yg adik bgi kat akak leh buat bentuk bulat ker mcm kat atas dik..nak jdikn banner akak jgk...

    ReplyDelete