HOME ART TRADE EXCHANGE BANNER TUTOBIES

Triplets



Assalamualaikum semua..Sebab kebosanan yang tahap melampau..Nak kata tanam anggur dekat rumah..Tapi,anggur tak tumbuh-tumbuh pun..Haha..So,disebabkan itu,aku layan The Return of Superman ini untuk mengisi masa rehat aku..Dalam shows nie ada Sarang, Ji Onn,Twins(Seo Un and Seo Jun),Triplets(Daehan,Minguk,Man Se)..Serious dalam banyak budak-budak dalam shows tuh..terpikat dengan triplets..Hehe..Comel sangat..
Manse , Minguk , Daehan
Rasanya gambar dekat atas ini masa ayah dia orang Song Il Guk nak tangkap gambar paspport triplets nie..Punyalah susah nak suruh diaorang pandang camera..Haha..Tapi,tahniahlah aku rasa Song Il Guk berjaya mendidik anak-anaknya dengan baik..cari dia disiplin anak-anaknya..Yang kesiannya aku tengok..triplets nie suka makan daging..haha..pokailah duit bapa diaorang..=P Belanja satu lagi gambar triplets..^^
Anyeong~


Thank you for visit my blog

Giveaway Pertama


"klik banner untuk turut serta.."
Tamat 31 Mei 2015


Thank you for visit my blog

Apa itu WebBuilderPortable


Assalamualaikum semua...Apa itu WebBuilderPortable??Actually aku nak terangkan pun tak berapa sure..tapi benda ini aku kenal time aku belajar sc comp..Kiterorang diberi kerja khusus untuk buat satu website..so,boleh pilihlah nak guna blogger ker atau WebBuilderPortable atau tertakluk dengan ini..disebabkan aku dah ada blog..so,saja-saja try guna benda ini.Yang aku tahu konsep benda ini WYSIWYG,means What You See Is What You Get.Memang senang guna benda ini..tapi pelik juga..kena tak boleh buat url blog sendiri..tak sure kalau-kalau software ini dah upgrade ker belum..Ini sedikit info yang aku dapat pasal WebBuilderPortable :

WYSIWYG Web Builder adalah software yang dapat memungkinkan anda untuk membuat design website tanpa mengharuskan anda untuk menguasai code-code bahasa programming.Dengan software ini anda dapat membuat design template yang brbasis CSS dan valid HTML5,tidak hanya itu sahaja fungsi dan kegunaan dari software ini tetap masih banyak lagi.

Nak tengok live??
Boleh ke link bawah nie
file:///C:/Users/Home22/Desktop/fiqah/WYSIWYG/WebBuilderPortable/Publish/index.html
Seriously senang guna software ini..drag jer apa yang korang nak..nak buat border just drag jer box..simple and easy..^^ Siapa yang nak cuba search jer dekat google...Web Builder Portable Selamat mencuba..^^


Thank you for visit my blog

Perkara perlu tahu pasal matrikulasi



Tazkirah~
Assalamualaikum semua.Hari ini nak bagi ice breaking sikit pasal pengalaman study dimatrik..Alhamdulillah,dah hampir 10 bulan habiskan masa study dekat matrik..Sekarang tengah cuti and tunggu result bulan 6 ini..Back to the topic,Mula-mula dapat matrik ini rasa macam nak pergi ker tak,susah tak..aku dah lah otak slow sikit,selalu blurr..tapi disebabkan upu pun aku tak dapat..aku mula percaya yang memang perancangan Allah aku akan study dekat matrik."BELIEVE"..Biarlah orang nak cakap matrik ini susah, betul ker nak masuk matrik, tak risau kena tendang ker nanti kalau tak capai pointer 2.0 ke atas..blablabla..??Kalau korang dah terpilih untuk join matrik ini,dan memang dah decide nak pergi sendiri..so,yakinlah,semua benda dekat dunia ini susah..kalau tak rasa kepahitan hidup dulu,macam mana nak rasa kemanisan hidup-kan..so,walaupun result spm kita tak semegah kawan-kawan lain..itu just permulaan..dan sekarang korang dah terpilih join program matrikulasi ini.."Learn from the past"..Kalau ikut pengalaman,memang first-first masuk kelas tuto,lecture..kenal kawan-kawan baru..rasa down juga,cuz result spm diaorang semua gempak-gempak..aku..hmm..Tapi,jangan biar rasa down tuh kuasai diri..aku jadikan semua tuh pembakar semangat aku untuk study..contoh,that moment aku rasa malas sangat-sangat nak siapkan homework/assignment..apa aku buat??Aku whatsapp kawan-kawan aku tanya pasal homework/assignment,tengok-tengok dia orang dah buat...rasa geramkan,jelous,dalam hati "kenapalah korang rajin sangat"..haha..so,aku kuatkan diri siapkan kerja-kerja..seriously apa yang aku buat ini menjadi..boleh dikatakan tips belajar dan sesuai untuk orang-orang yang kaki tidur macam aku ini..haha..

Cara hidup di matrik~
Cara belajar macam sekolah dulu..lecturer sangat prihatin and friendly..Rasanya-lah cara hidup dekat sini macam budak asrama..tapi tak ketat sangat..so,bagi aku..budak-budak asrama tak ada-lah culture shock sangat bila masuk matrik..cuma kalau nak join apa-apa program tak ada paksaan..nak solat dekat bilik ker masjid ker..itu semua atas diri sendiri ea..Bagi budak dari sekolah harian biasa macam aku,maybe akan culture shock..depends ke-sadoaan hati masing-masing..hehe..mestilah homesick,rindu kasih sayang parent..rindu katil dekat rumah,rindu masakan..rindu serindunya lah..Aku bersyukur sebab dapat matrik dekat dengan rumah..jaraknya dalam 45 minit jer dan aku bersimpati dengan kawan-kawan aku yang duduk hujung Malaysia..dapat balik pun kadang-kadang..tiket dah lah mahal..Yang suka sport tuh..bawalah peralatan korang sendiri..rasanya tak disediakan..sediakan pun rasanya kena minta kebenaran..haha..tak sure..cuz kalau selalu main pun guna kawan punya peralatan..hehe..

Buku-buku~
Buku-buku tambahan rasanya tak payah beli lagi..Sebab dekat sini,ada sediakan lecture note..korang boleh beli dekat kedai photostat nanti..Dan kalau nak di-comparekan lecture note ngan buku rujukan..aku rasa tak beli buku rujukan tuh pun tak apa...Sebab,syllabus selalu ikut lecture note.buku rujukan tuh just alat tambahan belajar jer..tak penting sangat...Tapi bagi aku,buku Real Exam wajib beli..nanti korang gunalah voucher buku yang korang tuh..beli dekat situ..Nanti ada pesta buku~ borang lah sepuas-puasnya..Voucher buku tuh akan dapat dua kali..sem1 ngan sem2..so,sekarang tak payah pikir nak beli buku apa..just,kuatkan mentality untuk survive dekat sana..Kalau boleh,boranglah sebanyak-banyak sekarang testpad dekat kedai buku perdekatan anda...benda paling penting perlu ada..Kalau nak senang beli siap-siap file or ring..untuk elakkan lecture note or latihan korang berterabur~ "prefer guna ring"

Bilik~
Bilik selalunya ada 4 orang satu bilik..masing-masing ada meja sendiri,almari sendiri..of course katil sendiri..bawak bantal lebih walaupun bantal dah disediakan dekat sana..faham-faham jelah bantal dekat sana rupe mana..hehe..

Cara pembelajaran~
Disebabkan aku dari aliran sains,dapat cerita aliran sains jelah..sorry ea..Aliran sains ini ada 3 modul..dan subjek yang wajib ambil math dengan kimia.tak lupa juga english(subjek nie tak termasuk dalam pointer nanti)..untuk modul 1(biologi,fizik) , modul 2(fizik,sc comp) , modul 3(biologi,sc comp)..Selalu pilihan modul ini pihak kolej yang tentukan..tapi kalau korang rasa tak yakin..boleh tukar..even ada juga budak yang tukar dari aliran sains ke aliran akaun..ada yang menawarkan diri sendiri tukar (program satu tahun)pst ker (program dua tahun)pdt..macam mana nak tukar??tunggu minggu orientasi..tak perlu kalut..nanti diaorang akan tanya sesiapa nak tukar modul boleh ambil borang..Setiap modul akan dipecahkan keberapa group lecture..dalam satu lecture,pecah lagi kebeberapa tutoran..korang akan tahu sendiri lepas korang masuk matrik..yang penting tutoran ini macam kelas dekat sekolah dulu..dekat sini,korang boleh lagi faham apa yang korang belajar dekat lecture nanti..so,korang akan kenal banyak lecturer lah cuz selalunya lecturer untuk lecture hall ngan tutoran lain-lain..berbaiklah dengan lecturer masing-masing ea..^^ kalau untuk batch 1996..sem1 ada subjek tambahan macam kelas dinamika(nie lebih untuk soft skill) dan sem2 ada subjek tambahan kokurikulum(just boleh pilih satu jer..persatuan or permainan)..subjek tambahan ini tak akan beri apa-apa effect pada pointer..muet kalau untuk pst,korang akan ambil pada sem 1..so,get ready ea..

Rasanya itu jer yang penting pasal matrik ini..So,bagi sesiapa yang decide nak continue your study dekat matrik..Selamat belajar~ 
Maaf,dengan pergunaan "aku" sebagai kata ganti nama diri..(:


Thank you for visit my blog

Freebies DoodleG


Assalamualaikum semua..dah lama tak menaip dekat sini..Ada yang merindui tak?? haha =Pp So,untuk come back blog ini, aku nak kasi doodle percuma..Hope sukalah..Main buat jer ini..(dah lama tak melukis) T..T
 http://2.bp.blogspot.com/-xGpj_RfuDPk/VUr6GFh5rrI/AAAAAAAAHgE/YWuFHUAIuEQ/s1600/merah1.png
 http://2.bp.blogspot.com/-5ggTDgUSJr4/VUr5k08bXbI/AAAAAAAAHfU/hjb4gz869s0/s1600/kuning1.png
 http://1.bp.blogspot.com/-abctd54RTSc/VUr5pTOSQvI/AAAAAAAAHfc/G2xjDlTTpZY/s1600/kuning.png
http://4.bp.blogspot.com/-8uTZxLjirgM/VUr4jDW4xLI/AAAAAAAAHeQ/Xa0vlL8LzYo/s1600/biru1.png 
 http://2.bp.blogspot.com/-m8bG-F4TREM/VUr4jUv995I/AAAAAAAAHeY/yZ1cIeVMtuk/s1600/biru.png
 http://4.bp.blogspot.com/-KCKNJoI_JCk/VUr4xo2_70I/AAAAAAAAHes/rGJzza6RtVE/s1600/black.png
 http://3.bp.blogspot.com/-CSM5MGerpFk/VUr4jSgNygI/AAAAAAAAHeU/4AgAgkomxEw/s1600/Merah.png
 http://3.bp.blogspot.com/-f06eGvSd0lg/VUr52_XGD2I/AAAAAAAAHfs/RWhTxKz1tH8/s1600/oren1.png
 http://2.bp.blogspot.com/-7ujK7Ml1E4E/VUr5w9-hZQI/AAAAAAAAHfk/LIMUWz6wPOU/s1600/oren.png
 http://3.bp.blogspot.com/-dqKLY5MhRXU/VUr5QybARFI/AAAAAAAAHfA/1_o_1d5ddgk/s1600/coklate.png
 http://3.bp.blogspot.com/-iYcx3BWbWPI/VUr5dly-2oI/AAAAAAAAHfM/rTLpn9m8cNA/s1600/hijau1.png
 http://4.bp.blogspot.com/-ASRGOjCa9uw/VUr5R0TFUGI/AAAAAAAAHe4/jNBMKAURsN8/s1600/hijau.png
 http://3.bp.blogspot.com/-itWYH9sbLgM/VUr5-1vlykI/AAAAAAAAHf0/1Gjk78APmNA/s1600/ungu.png
http://1.bp.blogspot.com/-sXSlWRFu6lI/VUr6ERSP_FI/AAAAAAAAHf8/Hgs7Nwz2r7I/s1600/ungu1.png


Thank you for visit my blog